vasárnap, január 08, 2012

2011 könyvekben

2011-re is az volt a tervem, mint 2010-re: heti egy könyv elolvasása. Elsőre sikerült, most nem. Összesen csak 31-et sikerült elfogyasztani (képregényekkel együtt, de szakirodalom nélkül). De nem adom fel, újra megpróbálom, bár már 2012-ből is eltelt egy hét úgy, hogy nem fejeztem be egy olvasmányt sem.
Még cikibb, hogy 24 könyvet választottam ki, amiket mindenképpen el akartam olvasni, és ezekből csak 9-et sikerült. Hát.


A legkedvesebb olvasmányom mindenképpen John Steinbeck Édentől keletre című regénye volt.
Családregény, de csak az eleje kusza. Mi másról is szólhatna, mint a és a gonosz örök küzdelméről. Mindkettő túl lett ugyan misztifikálva kicsit, pláne a (női) gonosz, de azért elég szépen és érzékletesen írt le mindent Steinbeck.
Nagyon tetszett benne a sok utalás a Bibliára, különösen, amikor egyetlen szót (a könyv kulcsfogalmát) értelmeztek hosszasan. Mindenképpen tanulságos élmény az elolvasása.
És soha ne felejtsük: minden választás kérdése, minden azon múlik, hogyan döntünk. Mert a lehetőség mindenre megvan bennünk.

Az év szerzőjének azonban Stephen Fry-t kiáltom ki, mivel mindhárom magyarul megjelent könyvét 2011-ben olvastam. És még sokszor szeretném! És nem csak ezt a hármat! Azt hiszem, ezek a regények jelentették a rekordot: 2-2 nap alatt olvastam el mindet. Szórakoztatóak, intelligensek, és olvastatják magukat. Tökéletesek.


A mélypont A skarlát betű volt, meg Gaál Viktortól A tea színe. Előbbi számomra idegesítően naiv és idegesítően vallásos volt (sajnálom, de így volt), utóbbi pedig könnyfakasztóan terjengős, bár el tudom képzelni, hogy ha a gimiben olvastam volna, jobban tetszett volna.

Gyors statisztika:
  • 4 képregény
  • 2 hangoskönyv
  • 6 magyar szerzőtől
  • 3 angolul
  • 1 novelláskötet
  • 1 művészeti könyv
  • 4 volt újraolvasás

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon érdekes... én A tea színét szerettem, az Archét utáltam, te szeretted az Archét, és utáltad A tea színét:)
    A Varázserdőre azért még kíváncsi vagyok... te olvastad már?
    A skarlát betű is érdekel, bár a vallásosságtól a hideg futkos a hátamon. Vagy jobb lenne A hétormú ház?

    VálaszTörlés
  2. Igen, a Varázserdőt is olvastam. Az az Arche világához közelebb áll, de nincsenek benne olyan durva dolgok, amiket kifogásoltál. De az igazából elég semleges emlék maradt, egy-két jó gondolattól eltekintve.
    A skarlát betűhöz sok sikert, engem tényleg kivert tőle a víz. A hétormú házat viszont nem ismerem.

    VálaszTörlés