hétfő, július 06, 2009

Cukkinis torta

Újabban annyira unatkozom, hogy sütök-főzök, ráadásul minderről beszámolok egy blogban, amit szintén unalomból hoztam létre és senki nem is olvassa rajtam kívül. :D No de sebaj! Zsinórban itt a második alkotás!



Ezt a receptet egy régebbi újságból fénymásoltuk ki valamikor. Abban az időben anyu többször is elkészítette nekünk, de után teljesen feledésbe merült. Viszont most hirtelen annyi cukkinink lett, hogy már utáltuk a hagyományos receptek ismételgetését. Szombaton beújítottunk egy vega fasírttal, de hosszú távon kevésnek bizonyult, így elővettük ezt a régi gyöngyszemet. Ami borzalmasan van megírva, de azért a lényeget könnyedén ki lehet hámozni. Persze, szokás szerint, megint nem tartottuk be teljesen. :)
Ja igen, anyu kicsit besegített a szalonnás résznél, mert elég későn sikerült neki kezdenem az alkotásnak és félt, hogy az amatőrségemhez járuló lassúságom miatt nem leeszek kész vacsorára. :D

A recept szerint talán egy kis nehézségbe ütközhetünk a tészta gyúrása során. Hagyjuk már. Semmi bonyodalom nincs sem a tészta, sem a feltét előállításában. A huszonpár deka lisztet gyorsan összeállítjuk egy tojással, meg 10 deka margarinnal, szórunk bele egy csipet sót és jól eldolgozzuk, majd fóliában bedobjuk a hűtőbe.
25 dekányi húsos szalonnánkat felkockázzuk és elkezdjük pirítani. Jól megtermett cukkininket (kb. 50 dkg) hosszában elfelezzük, majd felszeleteljük és a szalonnával kissé összesütjük.
A tésztát elővesszük, kinyújtjuk, majd egy tetszőleges tortaformába (hagyományos vagy gyümölcstortás egyaránt megfelel) emeljük, és úgy igazgatjuk el, hogy némi pereme is legyen. Megszurkáljuk a tetejét villával, majd betoljuk az előmelegített sütőbe egy 10 percre.
Addig a szalonnás-cukkinis keverékre másfél deci (főző)tejszínt öntünk (nekem egy nagyon furcsán híg típus jutott, sajnos későn jutott eszembe, hogy tejföllel sűrítsem), hozzá rakunk még 2 tojást, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint rakunk mellé szerecsendiót (én kifejezetten ajánlom) és jól összekeverjük.
Az így elkészült "masszát" az elősütött tésztára öntjük, ügyelve, hogy szépen eloszlassuk. Tetszés szerinti mennyiségben reszeljünk rá sajtot is, majd tegyük vissza a sütőbe. Az eredeti recept szerint 40 percig kell sütni, ám én kevesebb, mint 25 perc után birtokba vettem a tökéletesen átsült vacsorámat.

Ez az étel azért jó, mert egyszerre: tésztás, zöldséges, húsos, zsíros, könnyű, sajtos. Aki a karakteresebb ízeket kedveli, azoknak ajánlom, hogy karikázzanak hagymát bele hagymát is, aki viszont inkább a mediterrán zamatokat preferálja, azok rakhatnak bele némi paradicsomot is. Akárhogy is, ezt seperc alatt el tudjuk készíteni este gyorsan vacsorának, és nem csak bajlódni nem kell vele sokat, de még laktat is!

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése